Apam Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Doh Penaik (Starter Doh)
60 gm tepung gandum
110 ml air suam
11 gm ragi instant (3 sudu teh)

Bahan-bahan
350 gm keledek ungu kukus, lecek halus
300 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 biji telur A, pukul ringan
380 gm tepung gandum
200 ml santan kotak
100 ml air
1 sudu kecil perahan jus limau (optional)


Cara-cara :
  1. Gaul doh penaik hingga rata di dalam mangkuk.
  2. Tutup dengan plastik wrap dan rehatkan selama 30 minit hingga kembang.
  3. Lecek ubi, gula dan garam hingga hancur.
  4. Tambah telur, gaul rata.
  5. Masukkan doh penaik, gaul rata.
  6. Tambah tepung berselang seli dengan air dan santan.
  7. Masukkan jus limau dan adun hingga rata.
  8. Rehatkan adunan selama 30 minit hingga kembang.
  9. Siapkan acuan kuih, oles sedikit minyak.
  10. Aduk2 adunan dan tuang setinggi acuan.
  11. Jarakkan acuan supaya kuih kembang dan merekah.
  12. Kukus 20 minit dengan api besar.

Apam Keledek Ungu