Lepat Ubikayu Mudah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Resipi Chef Ruzita

Bahan-bahan
1/2 kg parutan ubi kayu
3 sudu besar gula pasir
3 keping gula melaka, racik halus
1/4 cawan air
1/2 cawan santan pekat

Daun pisang potong 13cm x 9cm, di layur api

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan parutan ubikayu ke dalam periuk non-stick.
  3. Satukan gula pasir, gula melaka dan air, masak hingga gula larut.
  4. Masukkan santan dan kacau sebati. 
  5. Tuang ke dalam parutan ubikayu dan gaul hingga rata.
  6. Masak dengan api perlahan, sentiasa di kacau hingga adunan hampir pekat.
  7. Tutup api dan whisk hingga rata supaya tidak berketul.
  8. Letak 1 sudu besar adunan di atas daun pisang.
  9. Lipat dan susun di dalam pengukus.
  10. Kukus selama 15 minit.
  11. Sejukkan sebelum di hidangkan.


Lepat Ubikayu Mudah