Puteri Mandi Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Kelapa Sira

1/2 cawan gula melaka atau gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam

Cara-cara :
  1. Masukkan air, gula, daun pandan dan garam ke dalam periuk.
  2. Apabila gula larut, masukkan kelapa parut dan kacau hingga sebati.
  3. Masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
  4. Tutup api, keluarkan daun pandan dan ketepikan.

Bahan Doh Keledek
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam
Sedikit air rebusan ubi

Cara-cara :
  1. Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
  2. Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
  3. Lecek keledek hingga halus.
  4. Gaulkan keledek bersama tepung pulut, tepung ubi dan garam.
  5. Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
  6. Bulat2 doh dan tekan dengan ibu jari di tengahnya.
  7. Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih.
  8. Masukkan doh tadi dan masak hingga terapung.
  9. Toskan dan masukkan ke dalam kelapa sira, gaul rata.
  10. Sedia di hidangkan.

Puteri Mandi Keledek Ungu