Puteri Mandi Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Kelapa Sira
1/2 cawan gula melaka atau gula merah
1 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut muda
2 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Cara-cara :
- Masukkan air, gula, daun pandan dan garam ke dalam periuk.
- Apabila gula larut, masukkan kelapa parut dan kacau hingga sebati.
- Masak dengan api kecil hingga hampir pekat.
- Tutup api, keluarkan daun pandan dan ketepikan.
Bahan Doh Keledek
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam
Sedikit air rebusan ubi
Cara-cara :
- Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
- Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
- Lecek keledek hingga halus.
- Gaulkan keledek bersama tepung pulut, tepung ubi dan garam.
- Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
- Bulat2 doh dan tekan dengan ibu jari di tengahnya.
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih.
- Masukkan doh tadi dan masak hingga terapung.
- Toskan dan masukkan ke dalam kelapa sira, gaul rata.
- Sedia di hidangkan.
Puteri Mandi Keledek Ungu