Rebung Masak Lemak Udang Daun Kaduk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm rebung segar, hiris nipis, rendam air
100 gm udang sederhana
2 batang serai, di ketuk
2 keping asam gelugor
1 inci gula melaka
garam secukup rasa
1 liter santan cair
200 ml santan pekat
Segengam dauk kaduk
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
3 ulang bawang putih
2 biji buah keras
2 tangkai cili merah, buang biji
6 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup atau serbuk

Cara-cara :
  1. Rebus rebung hingga lembut, toskan.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan serai, rebung, asam gelugur, kacau rata.
  4. Masukkan santan cair, masak hingga mendidih.
  5. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
  6. Akhir sekali masukkan santan pekat, udang dan daun kaduk.
  7. Biarkan mendidih sehingga udang masak.
  8. Di hidang bersama nasi putih dan sambal belacan.


Rebung Masak Lemak Udang Daun Kaduk