Rebung Masak Lemak Udang Daun Kaduk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
500 gm rebung segar, hiris nipis, rendam air
100 gm udang sederhana
2 batang serai, di ketuk
2 keping asam gelugor
1 inci gula melaka
garam secukup rasa
1 liter santan cair
200 ml santan pekat
Segengam dauk kaduk
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
3 ulang bawang putih
2 biji buah keras
2 tangkai cili merah, buang biji
6 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup atau serbuk
Cara-cara :
- Rebus rebung hingga lembut, toskan.
- Tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan serai, rebung, asam gelugur, kacau rata.
- Masukkan santan cair, masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
- Akhir sekali masukkan santan pekat, udang dan daun kaduk.
- Biarkan mendidih sehingga udang masak.
- Di hidang bersama nasi putih dan sambal belacan.
Rebung Masak Lemak Udang Daun Kaduk