Sichuan Hot & Sour Sup
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Recipi by Chef Hassan Heng

Bahan A
1 keping dada ayam
1 liter air

Rebus ayam hingga masak, alihkan ke dalam mangkuk berisi sejuk.
Toskan, apabila sejuk, carik2 kan isi ayam.  Ketepikan.
Tapis air rebusan dan simpan untuk membuat sup.

Bahan B - Gaul dan perap
1/2 keping dada ayam, hiris halus memanjang
2 titis minyak bijan
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/4 kicap cair
1/2 sudu kecil tepung ubikayu

Bahan C
1/2 blok tauhu
1 keping black fungus, rendam
1 biji cendawan bulat segar
1 tangkai cili merah
1/2 batang carrot
4 hiris halia
4 hiris rebung segar atau dalam tin
1/2 packet cendawan Enoki
2 batang crabstick, carik2 kan
2 tangkai cili padi, jika suka pedas
2 sudu besar minyak untuk menumis

Tauhu, black fungus, cendawan, cili, carrot, rebung dan halia di hiris halus memanjang.

Bahan D
1 1/2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar cili bean paste, boleh di beli di pasaraya
2 sudu besar cuka hitam
1/2 sudu besar cuka apple
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam / chicken stock
2 sudu besar bancuhan tepung ubi
1 biji telur, kocok ringan

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis halia sebentar hingga naik bau, masukkan perapan isi ayam.
  2. Goreng sebentar hingga ayam masak.
  3. Masukkan air rebusan dan masak hingga mendidih.
  4. Masukkan carrot, rebung, black fungus, cendawan segar, dan cendawan enoki.
  5. Apabila mendidih masukkan kicap, lada putih, cili bean, cuka, gula, garam dan serbuk pati ayam.
  6. Kacau rata dan masukkan cili hiris dan tauhu.
  7. Masuk bancuhan tepung ubi, kacau rata.
  8. Tuang telur sambil di pusing dengan sudip hingga rata.
  9. Akhir sekali masukkan isi ayam carik dan crabstick.
  10. Masukkan ke dalam mangkuk, tuang sedikit minyak cili dan taburan daun sup.
  11. Sup boleh di makan begitu saja atau di hidang bersama mee, kwayteow atau di cicah roti.

Sichuan Hot & Sour Sup