Telur Herbal Teh Cina
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 bungkus rempah telur herbal cina, boleh di beli di pasaraya
10 biji telur saiz kecil D atau E
1 liter air
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1/4 sudu teh garam
Cara-cara :
- Cuci telur hingga bersih.
- Rebus hingga keras. Angkat dan toskan.
- Ketuk kulit telur perlahan hingga retak tetapi jangan sampai pecah.
- Masukkan kembali telur bersama 1 liter air, rempah herba ke dalam rice cooker.
- Tutup dan biarkan mendidih dan airnya tinggal separuh.
- Masukkan kicap manis, kicap pekat dan sedikit garam.
- Biarkan mereneh hingga airnya tinggal 1 cawan.
- Keluarkan telur, buang kulitnya dan hidangkan bersama dengan kuahnya
** Baik untuk pengaliran darah bagi kaum wanita.
Telur Herbal Teh Cina