Telur Herbal Teh Cina
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus rempah telur herbal cina, boleh di beli di pasaraya
10 biji telur saiz kecil D atau E
1 liter air
2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1/4 sudu teh garam

Cara-cara :

  1. Cuci telur hingga bersih.
  2. Rebus hingga keras.  Angkat dan toskan.
  3. Ketuk kulit telur perlahan hingga retak tetapi jangan sampai pecah.
  4. Masukkan kembali telur bersama 1 liter air, rempah herba ke dalam rice cooker.
  5. Tutup dan biarkan mendidih dan airnya tinggal separuh.
  6. Masukkan kicap manis, kicap pekat dan sedikit garam.
  7. Biarkan mereneh hingga airnya tinggal 1 cawan.
  8. Keluarkan telur, buang kulitnya dan hidangkan bersama dengan kuahnya


** Baik untuk pengaliran darah bagi kaum wanita.

Telur Herbal Teh Cina