Bubur Pulut Hitam Jagung
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan :
1 cawan pulut hitam, rendam 2 jam atau lebih
1/2 cawan jagung manis dalam tin atau jagung segar (direbus)
5 cawan air, untuk merebus pulut
1 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan gula pasir
1/2 ketul gula melaka
Secubit garam

Sos Santan :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Cara Penyediaan :
  1. Toskan, kemudian rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut.
  2. Pulut akan kembang dan pecah apabila masak.  
  3. Reneh hingga airnya tinggal sedikit.
  4. Masukkan jagung, santan cair, garam, gula dan gula melaka.
  5. Masak sehingga mendidih dan gula larut.
  6. Kemudian masukkan santan pekat.  Kacau rata.
  7. Sesuaikan kemanisan sesuai selera.
  8. Masukkan bubur di dalam mangkuk dan tuang sos santan.

Cara Sos Santan :
Masak santan di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.

Bubur Pulut Hitam Jagung