Nasi Lemak Utara
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan beras Basmathi
1 sudu kecil kunyit serbuk
2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - simpul
1 batang serai - di ketuk
3 hiris halia
1/2 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
1 sudu besar minyak masak / mentega

Cara-cara :
  1. Cuci beras dan rendam dengan serbuk kunyit selama 20 minit.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam periuk nasi letrik bersama santan dan semua bahan-bahan lain nya.
  3. Masukkan sedikit garam dan gaul rata.
  4. Setelah masak gemburkan dengan garpu.
  5. Keluarkan daun pandan, rempah, serai dan halia.
  6. Jika menggunakan beras wangi sukatan santan di kurangkan sedikit.

Bahan Sambal Nasi Lemak
1 cawan ikan bilis
1/2 cawan kacang tanah
1 batang timun - hiris
3-4 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil garam
1/2 cawan air asam jawa
1 batang serai - ketuk
1 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
50 tangkai cili kering - rebus, tos dan kisar halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 in belacan - di bakar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng kacang tanah hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  2. Dalam minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing.  Tos dan ketepikan.
  3. Dalam minyak yang sama, keluarkan sedikit jika minyak banyak.  
  4. Masukkan bahan kisar, serai dan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
  5. Masukkan gula dan reneh hingga pecah minyak dan berkilat.
  6. Masukkan air asam jawa, serbuk perasa dan garam.  
  7. Reneh dengan api kecil hingga pekat. 
  8. Masukkan sedikit air dan reneh lagi hingga sambal masak.  
  9. Sambal semakin sedap jika di reneh lama di atas dapur.

Hidangan Nasi Lemak
Sambal
Ikan bilis goreng
Kacang tanah goreng
Telur Rebus
Timun
Ayam Goreng

Sambal Nasi Lemak boleh di gunakan untuk membuat lain-lain sambal seperti sambal sotong, kerang, udang, telur rebus atau ayam yang telah di goreng.

Ambil beberapa senduk sambal, panaskan semula dan tambah hirisan bawang besar.  Tumis sehingga udang, sotong, telur atau kerang sehingga masak.  Sesuaikan rasanya.

Untuk sambal ayam, hati atau paru, gaul dulu dengan sedikit garam kunyit dan goreng.   Ambil beberapa senduk sambal, tambah sos cili, sos tomato dan bawang besar.  Sesuaikan mengikut selera.

Nasi Lemak Utara