Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 biji limau bali sederhana, ambil isinya
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
3 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering, rendam dan tos
2 sudu besar hirisan daun ketumbar
1 biji manga jika suka, potong dadu kecil
8 ekor udang segar, buang kulit
Kacang tanah yang di panggang
Cara-cara :
- Didihkan air, celur udang segar sebentar, angkat dan toskan.
- Tumbuk kasar cili padi dan udang kering.
- Gaulkan bersama limau bali, hirisan bawang, udang dan manga.
- Tuang bahan sos dan gaul rata.
- Akhir sekali tabur kacang tanah dengan daun ketumbar.
- Hidang sebagai sajian pembuka.
Bahan Sos
1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1 keping gula melaka, cincang halus
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kecil garam
Cara-cara :
Campurkan semua bahan sos dan masak hingga gula larut.
Sejukkan dahulu sebelum di gaul dengan limau bali.
Salad Limau Bali Thai / Yam Som Oo