Som Tam Ikan Keli
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 ekor ikan keli

Cara-cara :
  1. Cuci bersih ikan keli dengan garam, bilas hingga lendir hilang.
  2. Bakar atau goreng (jangan sampai garing) hingga masak.
  3. Biarkan sejuk, buang kulit dan tulang ikan.
  4. Lenyek isi ikan dengan garpu hingga halus.
  5. Panaskan minyak dalam pan kecil 8 in.
  6. Carik-carik isi ikan sambil di tabur ke serata pan.
  7. Goreng hingga keperangan dan garing.
  8. Lipat dua, angkat dan toskan.

Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau  nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan

Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar

Cara-cara :
  1. Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
  2. Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
  3. Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
  4. Kemudian masukkan parutan betik, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau.  Rasa biar pedas dan masam.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
  7. Hidang bersama ikan keli rangup.
Som Tam Ikan Keli