Kuih Qasidah
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan :
10 ulas bawang merah, mayang
minyak untuk menggoreng

Goreng bawang hingga keperangan, angkat dan toskan.
Ketepikan 1 sudu besar minyak bawang untuk adunan

Adunan Tepung :
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan santan pekat segar
1 1/2 cawan air
1/2 cawan gula pasir
2 biji telur B
1/2 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak gorengan bawang
2 sudu besar minyak sapi
Sedikit pewarna kuning

Daun pisang, potong kecil untuk alas kuih
Penyepit

Cara-cara :

  1. Gaul rata semua bahan kecuali daun pandan dan minyak sapi.
  2. Tapis ke dalam kuali non-stick dan masukkan daun pandan.
  3. Masak dengan api perlahan dan sentiasa kacau hingga adunan berketul dan mula pekat.
  4. Masukkan minyak sapi dan kacau lagi sehingga adunan tidak melekat di kuali.
  5. Biarkan adunan suam, ambil sedikit adunan 30gm dan bentuknya bulat.
  6. Untuk membuat kelopak bunga, sepit mulai dari bawah hingga ke atas menggunakan penyepit.
  7. Susun di atas alas daun pisang dan tabur dengan bawang goreng dan renjisan minyak bawang.


Kuih Qasidah