Ondeh-Ondeh Ubikayu
By Kak Wan @ Wan Resipi
Bahan-bahan :
500 gm ubikayu parut
1/4 sudu teh garam halus
2 keping gula Melaka, potong dadu kecil
Pewarna dan perisa yang di sukai
Kelapa parut + garam halus, dikukus sebentar
Cara-cara :
Tapis parutan ubikayu di dalam penyejat.
Buang air tapisan yang jernih dan ambil pati mendapannya.
Campur bersama ubikayu dan secubit garam.
Gaul rata dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Campur pewarna dan perisa yang di sukai.
Panaskan pengukus, alas dengan daun pisang.
Ambil adonan sebesar ibu jari, masukkan potongan gula melaka.
Bulatkan dan susun di atas pengukus.
Kukus selama 15-20 minit hingga masak.
Angkat dan gaulkan dengan kelapa parut.
Sedia di hidangkan.
Ondeh Ondeh Ubikayu