Kerabu Kaki Ayam Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm kaki ayam
1 inci lengkuas, potong nipis
8 helai daun limau purut
1 batang serai, hiris halus
1 sudu kecil baking soda

Kerabu
10 tangkai cili padi, hiris halus
2 ulas bawang putih
1 akar ketumbar
2 biji jus limau nipis
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula thai atau gula melaka
Sedikit garam
1 batang daun ketumbar, hiris
5 ulas bawang merah, hiris halus
1 tangkai kacang panjang, potong bulat

Cara-cara :

  1. Cuci kaki ayam dengan garam, cuci dan toskan.
  2. Rebus bersama lengkuas, daun limau, serai dan baking soda.
  3. Masak selama 30 minit hingga lembut.
  4. Angkat dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.  Toskan.
  5. Tumbuk cili, bawang putih dan akar ketumbar.
  6. Masukkan jus limau, sos ikan, garam dan gula secukupnya.
  7. Gaul bersama kaki ayam, hirisan bawang, kacang panjang dan daun ketumbar.
  8. Hidang bersama ulam-ulaman seperti timun, kacang panjang dan kobis.

Nota :  Baking soda untuk melembutkan kak ayam.

Kerabu Kaki Ayam Thai