Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 cawan sagu, cuci dan toskan
1 helai daun pandan
Air untuk merebus
Cantaloupe atau Muskmelon
Isi Kelapa Muda
Cara-cara :
- Rebus air dan daun pandan hingga mendidih.
- Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu.
- Masak hingga sagu menjadi jernih, tos dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
- Toskan sagu dan ketepikan.
- Hiris memanjang isi kelapa muda dan cedok cantaloupe bulat2.
- Hidang bersama sago dan kuah, enak di hidang dingin.
Kuah
100 ml santan cair
500 ml santan pekat
1/4 sudu teh garam
80 gm gula pasir atau gula melaka
1 sudu besar tepung beras, larutkan dengan sedikit air
Cara-cara :
Masak santan cair dan gula hingga mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan bancuhan tepung beras.
Masak hingga kuah kelihatan pekat.
Tuang ke atas sagu.
Manisan Sagu, Cantaloupe dan Kelapa Muda