Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 cawan sagu, cuci dan toskan
1 helai daun pandan
Air untuk merebus
4 biji pisang, potong bulat
1/2 biji labu, potong dadu besar
Cara-cara :
- Rebus air dan daun pandan hingga mendidih.
- Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu.
- Masak hingga sagu menjadi jernih, tos dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
- Toskan sagu dan ketepikan.
- Kukus pisang dan labu, angkat dan sejukkan.
- Masukkan sagu, labu dan pisang dan tuang kuahnya.
- Enak di hidang dingin.
Kuah
100 ml santan cair
500 ml santan
1/4 sudu teh garam
80 gm gula pasir atau gula melaka
1 sudu besar tepung beras, larutkan dengan sedikit air
Cara-cara :
Masak santan cair dan gula hingga mendidih.
Masukkan santan pekat, garam dan bancuhan tepung beras.
Masak hingga kuah kelihatan pekat.
Tuang ke atas sagu.
Manisan Sagu, Pisang dan Labu Thai