Pulut Gadong

By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
3 cawan ubi gadong
2 helai daun pandan, potong pendek
1 keping gula melaka, racik halus atau gula pasir
1 cawan kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara :
  1. Cuci dan rendam beras pulut selama 1 jam.
  2. Cuci ubi gadong dengan garam, ramas-ramas dan bilas.
  3. Masukkan ke dalam pengukus ubi dan beras pulut bersebelahan.
  4. Kukus selama 20 minit, Angkat dan renjiskan air pada ubi dan pulut dan gaul rata.
  5. Kukus lagi selama 25 minit hingga masak.
  6. Angkat, gaulkan ubi, pulut dan kelapa.

Nota :
Untuk pulut manis, gaulkan pulut dan gula melaka ketika masih panas hingga rata sebelum di gaul bersama ubi dan kelapa.

Pulut Gadong juga enak di makan dengan ikan kering dan ayam goreng.
Pulut Gadong