Siakap Goreng 2 Sos Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap, isi di potong dadu besar
1 cawan tepung ubi
Sedikit garam dan serbuk lada putih
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
- Gaul isi ikan dengan secubit garam dan serbuk lada putih.
- Perap selama 15 minit,
- Gaulkan isi ikan dengan tepung ubi, tapis lebihan tepung,
- Goreng hingga kekuningan, tetapi jangan terlalu garing,
- Hidangkan dengan sos pedas dan sos berkacang.
Sos Pedas
6 ulas bawang putih, cincang
8 tangkai cili padi, cincang
6 tangkai cili padi hijau, cincang
3 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula kabong thai / gula melaka
2 biji limau nipis, ambil jusnya
Hirisan daun ketumbar
Cara-cara :
Tumbuk kasar bawang dan cili padi.
Masukkan gula, sos ikan dan jus limau, gaul rata.
Gaul dengan daun ketumbar.
Sos Asam Jawa Berkacang
1 1/2 sudu besar gula kabong thai / gula melaka
1/2 sudu besar gula pasir
1/4 cawan air
4 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus asam jawa
Kacang tanah sangai di tumbuk kasar
Cara-cara :
Masak gula dan air hingga gula larut,
Masukkan sos ikan, jus asam jawa.
Angkat dan masukkan kacang tanah.
Siakap Goreng 2 Sos Thai