Kepah Kari Merah Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
500 gm kepah, cuci bersih
500 ml santan sederhana pekat
3 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula kabung
1 biji limau nipis, ambil jusnya
sedikit garam
2 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
5 tangkai cili kering, rebus dan toskan
2 tangkai cili merah, potong kecil
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai, ambil bahagian putih
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan kacau rata.
- Masukkan kepah dan daun limau purut, tutup periuk dan reneh sebentar.
- Apabila kulit kepah terbuka, masukkan sos ikan, jus limau, garam dan gula.
- Hidang dengan nasi putih.
Kepah Kari Merah Thai