Rendang Kulat Sisir
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gm kulat sisir
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa pekat
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit, hiris halus
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
3 cm halia
Cara membuatnya:
- Cuci kulat dan toskan hingga kering.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan biar mendidih,
- Masukkan kulat, air asam jawa dan kerisik.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Apabila hampir pekat, masukkan hirisan daun kunyit.
- Kacau hingga hampir kering.
- Enak di makan dengan nasi putih atau pulut.
Rendang Kulat Sisir