Rendang Kulat Sisir
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm kulat sisir
2 cawan santan pekat
1/2 cawan air asam jawa pekat
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit, hiris halus
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
3 cm halia

Cara membuatnya:

  1. Cuci kulat dan toskan hingga kering.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan dan biar mendidih,
  4. Masukkan kulat, air asam jawa dan kerisik.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Apabila hampir pekat, masukkan hirisan daun kunyit.
  7. Kacau hingga hampir kering.
  8. Enak di makan dengan nasi putih atau pulut.


Rendang Kulat Sisir