Jelly Cocktail
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Agar-agar Santan
50 gm (1 packet serbuk santan)
600 ml air (3 cawan)
75 gm gula pasir (1/3 cawan)
2 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly (Nutrijell/Konnyaku)
Agar-agar Jernih
600 ml air (3 cawan)
60 gm gula pasir (1/4 cawan)
2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly
Potongan buahan, kiwi, strawberry, manga, anggur
2 Acuan Jelly 6 in
Cara-cara :
- Satukan bahan agar-agar santan di dalam periuk.
- Kacau hingga larut dan masak hingga mendidih.
- Tuang ke dalam satu acuan hingga penuh.
- Simpan di dalam petisejuk hingga beku.
- Keluarkan dari acuan dan potong 12 kepingan.
- Susun 6 kepingan pada setiap acuan, berselang.
- Bahagian yang kosong isikan dengan potongan buah-buahan.
- Satukan bahan agar-agar jernih di dalam periuk.
- Masak hingga mendidih.
- Tuang ke dalam acuan berisi buahan hingga penuh.
- Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
Jelly Cocktail