Jelly Cocktail
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Agar-agar Santan
50 gm (1 packet serbuk santan)
600 ml air (3 cawan)
75 gm gula pasir (1/3 cawan)
2 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly (Nutrijell/Konnyaku)

Agar-agar Jernih
600 ml air (3 cawan)
60 gm gula pasir (1/4 cawan)
2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu kecil serbuk jelly

Potongan buahan, kiwi, strawberry, manga, anggur
2 Acuan Jelly 6 in

Cara-cara :


  1. Satukan bahan agar-agar santan di dalam periuk.
  2. Kacau hingga larut dan masak hingga mendidih.
  3. Tuang ke dalam satu acuan hingga penuh.
  4. Simpan di dalam petisejuk hingga beku.
  5. Keluarkan dari acuan dan potong 12 kepingan.
  6. Susun 6 kepingan pada setiap acuan, berselang.
  7. Bahagian yang kosong isikan dengan potongan buah-buahan.
  8. Satukan bahan agar-agar jernih di dalam periuk.
  9. Masak hingga mendidih.
  10. Tuang ke dalam acuan berisi buahan hingga penuh.
  11. Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.


Jelly Cocktail