Tempoyak Ikan Bilis Petai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber :  Melatiey

Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm kunyit atau sedikit serbuk kunyit
Segenggam cili padi
Segenggam Ikan bilis
3 sudu tempoyak atau lebih
1 helai daun kunyit - buang urat, hiris halus
1/2 cawan Petai
1 cawan air
Gula, garam & serbuk perasa

Cara-cara :
Tumbuk bawang putih, bawah merah dan cili padi.
Panaskan minyak dan tumis hingga garing.

Masukkan ikan bilis, gaul sebati
Tambahkan tempoyak dan air.
Kacau rata dan masak hingga hampir pekat.
Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
Akhir sekali masukkan petai dan hirisan daun kunyit.
Reneh sebentar hingga masak dan pekat.

Tempoyak Ikan Bilis Petai