Avocado Pudding Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Dasar Biskut
150gm biskut digestive / Oreo - dihancurkan
70gm mentega cair

Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata, kemudian ratakan dan tekan padat ke dasar loyang. Simpan selama 20 minit di dalam peti sejuk.

Puri Strawberry 
200gm Avocado - potong2
sedikit perahan jus lemon
50gm gula pasir

Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.
Ketepikan 5 sudu besar untuk cheesecake dan bakinya untuk pudding.

Adunan Keju
250gm cream cheese - suhu bilik
60gm gula kaster
150ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin halal
50ml air
5 sudu besar puri Avocado *

Loyang 7" Loose Base Tin

Cara-cara :
  1. Pukul whipping cream hingga pekat.  Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga gelatin kembang.  
  3. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil.  Ketepikan.
  4. Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan licin.  
  5. Tuang gelatin cair dan masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
  6. Setelah rata, bahagikan kepada 2 bahagian.
  7. Satu bahagian asal dan satu bahagian di masukkan puri avocado.
  8. Tuang lapisan asal ke dasar biskut, ratakan.
  9. Tuang pula lapisan avocado dan ratakan,
  10. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam hingga permukaannya set.
  11. Keluarkan dari peti sejuk dan tuang lapisan puding. 
  12. Masukkan ke dalam peti sejuk hingga lapisan puding beku.
  13. Potong menggunakan pisau yang di layur api atau di siram air panas.

Lapisan Puding Avocado
200 ml air
1 sudu kecil serbuk agar-agar
2 sudu besar gula pasir
setitis pewarna hijau
Baki puri Avocado

Cara-cara :
  1. Satukan semua kecuali puri avocado dan pewarna.
  2. Setelah mendidih dan gula larut, masukkan puri avocado dan pewarna hijau.
  3. Kacau rata dan tuang ke atas lapisan cheesecake.

Avocado Pudding Cheesecake