Pankek Buah Naga
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
1 cawan susu segar
1/2 biji buah naga
1 sudu besar gula kaster
1 biji kuning telur
2 putih telur, putar hingga kental
3 sudu besar mentega cair
4 biji pisang berangan / emas, potong bulat

Non stick pan kecil, oles mentega, (sapu dengan tissu)

Cara-cara :
  1. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder.
  2. Kisar buah naga dan susu segar hingga halus.
  3. Satukan bersama gula, kuning telur dan mentega cair.
  4. Whisk hingga rata.
  5. Masukkan tepung dan whisk hingga sebati dan licin.
  6. Masukkan putih telur (meringue) sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga sebati.
  7. Panaskan non stick pan, tuang adunan dan letak hirisan pisang.
  8. bakar dengan api paling perlahan.
  9. Tutup kuali dengan penutup dan masak hingga permukaan atas kering.
Pankek Buah Naga dan Pisang