Sup Cendawan Berkrim
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 labu bawang Holland (saiz sederhana)
1/2 batang Leek
1/2 batang Celery
1/2 kiub pati ayam
1 paket cendawan butang segar atau cendawan tin
3 sudu besar mentega
6 sudu besar tepung gandum
1 liter stok ayam (air rebusan ayam)
1/4 cawan dairy whipping cream
1 sudu kecil mixed herbs
garam dan serbuk lada sulah

Penyediaan :
  1. Bawang, leek, celery dan cendawan di hiris kecil.
  2. Panaskan mentega, tumis bawang besar, leek dan celery hingga layu.
  3. Masukkan cendawan dan tepung, kacau biarkan masak sebentar.
  4. Masukkan stok ayam, whipping cream.  Kacau rata.
  5. Perasakan dengan kiub pati ayam, garam, mixed herbs dan serbuk lada sulah secukup rasa.
  6. Biarkan mendidih dan reneh sebentar.
  7. Angkat dan kisar hingga halus.
  8. Hidang dengan roti garlic.


Sup Cendawan Berkrim