Sup Cendawan Berkrim
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 labu bawang Holland (saiz sederhana)
1/2 batang Leek
1/2 batang Celery
1/2 kiub pati ayam
1 paket cendawan butang segar atau cendawan tin
3 sudu besar mentega
6 sudu besar tepung gandum
1 liter stok ayam (air rebusan ayam)
1/4 cawan dairy whipping cream
1 sudu kecil mixed herbs
garam dan serbuk lada sulah
Penyediaan :
- Bawang, leek, celery dan cendawan di hiris kecil.
- Panaskan mentega, tumis bawang besar, leek dan celery hingga layu.
- Masukkan cendawan dan tepung, kacau biarkan masak sebentar.
- Masukkan stok ayam, whipping cream. Kacau rata.
- Perasakan dengan kiub pati ayam, garam, mixed herbs dan serbuk lada sulah secukup rasa.
- Biarkan mendidih dan reneh sebentar.
- Angkat dan kisar hingga halus.
- Hidang dengan roti garlic.
Sup Cendawan Berkrim