Udang Panggang Garlic Butter
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
500 gm udang besar
5 ulas bawang putih di cincang halus
Parutan keju Cheddar oren
2 sudu besar mentega
1 sudu besar daun parsley kering atau segar
sedikit lada sulah

Penyediaan :
  1. Gunting bahagian belakang udang dan keluarkan kotorannya.
  2. Kemudian kelar dengan pisau dari kepala hingga ke ekor, jangan sampai putus.
  3. Cuci bersih dan toskan atas tisu dapur hingga kering.
  4. Cucuk bawah udang dengan pencungkil gigi.  Ketepikan.
  5. Goreng bawang putih cincang hingga kekuningan.  Toskan minyaknya.
  6. Dalam mangkuk, sebatikan mentega, bawang putih goreng, lada sulah dan daun parsley.
  7. Masukkan ke dalam belakang udang dan tabur dengan parutan keju.
  8. Panaskan pan, oles dengan sedikit mentega.
  9. Susun udang dan panggang sebentar hingga kulitnya kemerahan.

Udang Panggang Garlic Butter