Udang Panggang Garlic Butter
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
500 gm udang besar
5 ulas bawang putih di cincang halus
Parutan keju Cheddar oren
2 sudu besar mentega
1 sudu besar daun parsley kering atau segar
sedikit lada sulah
Penyediaan :
- Gunting bahagian belakang udang dan keluarkan kotorannya.
- Kemudian kelar dengan pisau dari kepala hingga ke ekor, jangan sampai putus.
- Cuci bersih dan toskan atas tisu dapur hingga kering.
- Cucuk bawah udang dengan pencungkil gigi. Ketepikan.
- Goreng bawang putih cincang hingga kekuningan. Toskan minyaknya.
- Dalam mangkuk, sebatikan mentega, bawang putih goreng, lada sulah dan daun parsley.
- Masukkan ke dalam belakang udang dan tabur dengan parutan keju.
- Panaskan pan, oles dengan sedikit mentega.
- Susun udang dan panggang sebentar hingga kulitnya kemerahan.
Udang Panggang Garlic Butter