Ketam Cili
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
4 ekor ketam
1 batang serai di ketuk
3 ulas bawang putih di ketuk
1 cawan air
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering, buang biji rendam air panas
4 tangkai cili merah, potong kecil
1/2 cawan minyak untuk menumis
Bahan Perasa
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu kecil garam atau secukup rasa
Penyediaan :
- Cuci ketam, buang insang dan kotorannya.
- Rebus dengan sedikit air, serai dan bawang putih.
- Tos dan ketepikan.
- Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
- Setelah kering, masukkan sedikit air dan reneh hingga pecah minyak.
- Masukkan bahan perasa dan masak hingga pekat.
- Masukkan ketam yang telah di rebus dan gaul rata.
Ketam Cili