Labu Goreng Sos Coklat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 biji labu sederhana
1 sudu makan kapur
1 1/2 liter air

Tepung Goreng Rangup
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan air
1 sudu besar air kapur cair
1 sudu kecil garam
2 cawan breadcrumbs
Minyak untuk menggoreng

Penyediaan :
  1. Kupas kulit labu dan potong setebal 1 inci.
  2. Rendam dalam air dan kapur selama 20 minit dan bilas.  Tos hingga kering.
  3. Bancuh bahan-bahan tepung goreng hingga rata kecuali breadcrumbs
  4. Bancuhan tidak terlalu pekat atau cair.
  5. Celup labu ke dalam bancuhan tepung dan golek di atas breadcrumbs.
  6. Goyang mangkuk berisi breadcrumbs hingga bersalut rata.  
  7. Jangan gunakan tangan untuk mengaul kerana salutan akan melekat pada tangan.
  8. Goreng di dalam minyak sederhana panas hingga keperangan.
  9. Rangup di makan panas bersama sos coklat atau aiscream.

Sos Coklat
100 ml susu cair
50 gm coklat gelap, cincang halus
1 sudu besar nutella atau hazelnut paste

Penyediaan :
Panaskan susu hingga berbuih di tepi periuk.
Tutup api dan masukkan coklat dan nutella.
Kacau hingga larut.

Labu Goreng Sos Coklat