Udang Goreng Cornflakes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 ekor udang
1/4 sudu teh lada putih

3 cawan cornflakes, ramas kasar

Penyediaan :
  1. Cuci udang, buang kulit tinggalkan ekornya.
  2. Belah belakang dan buang kotorannya.
  3. Perap dengan lada sulah dan secubit garam.
  4. Toskan sebelum di celup tepung.
Bancuhan Tepung
150 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
150 ml air
1 biji telur B
3 sudu besar minyak masak SAJI

Penyediaan :
  1. Whisk semua bahan, bancuhan tidak terlalu pekat atau cair.
  2. Celup udang ke dalam bancuhan tepung.
  3. Gulingkan ke dalam cornflakes hingga bersalut.
  4. Goreng di dalam minyak terendam sederhana panas.
  5. Jangan masukkan udang sekaligus, goreng sedikit sedikit.
  6. Setelah keperangan, angkat dan toskan.
  7. Enak di cicah dengan sos mayonis atau sos cili.

Sos Mayonis
1 botol kecil SAJI mayo
1 sudu besar jus lemon
1/4 sudu teh garam
2 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar daun parsley hiris

Penyediaan :
Gaulkan semua hingga menjadi sos yang sebati.

Udang Goreng Cornflakes