Fluffy Portuguese Egg Tarts 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 Packet Puff Pastry KAWAN 8in

Bahan Kastard
1/2 cawan gula kaster (100 gm)
5 biji kuning telur
2 biji telur
1 cawan susu segar (240ml)
1/3 cawan dairy whipping cream (40 ml)
2 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air (larutkan)
1 sudu kecil esen vanila

Acuan Muffin atau acuan foil, gris dengan mentega
Menghasilkan 10-12 biji

Cara-cara :

  1. Canai pastry memanjang, tabur sedikit tepung.
  2. Sapu tepinya dengan air dan gulung memanjang.
  3. Potong 6 atau mengikut saiz acuan.
  4. Canai dan leperkan,  masukkan ke dalam acuan.
  5. Cucuk dasarnya dengan garpu.
  6. Simpan di dalam peti sejuk sebentar.


Penyediaan Kastard :

  1. Satukan kuning telur dan telur, kocok ringan dan tapis.
  2. Panaskan whipping cream dan gula hingga larut di atas api kecil.
  3. Masukkkan telur, kacau sebentar dan tuang bancuhan tepung jagung.
  4. Kacau dengan api perlahan hingga adunan sedikit berketul di dasar periuk.
  5. Tutup api dan terus mengacau hingga licin.
  6. Sudukan kastard ke dalam kulit tart hingga penuh.
  7. Panaskan oven pada suhu 200C.
  8. Bakar di rak bawah selama 15 minit.
  9. Alihkan ke rak atas dan bakar selama 15 atau hingga keperangan.


Fluffy Portuguese Egg Tarts