Ketupat Sotong Trengganu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
6 ekor sotong saiz sederhana atau besar
1 cawan beras pulut, cuci, rendam selama 1 jam.
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat atau santan kotak (200 ml)
3 ulas bawang merah - hiris
1 sudu kecil halba
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1 sudu besar air
Lidi kecil
Penyediaan :
- Cuci sotong, buang dakwat, kulit, mata dan giginya.
- Isikan 1/2 penuh pulut ke dalam perut sotong.
- Tutup dengan kepala sotong di atasnya dan cucuk lidi hingga kemas.
- Rebus sotong dengan santan cair hingga menjadi tegang dan buncit.
- Setelah hampir kering, masukkan santan pekat.
- Masukkan halba, halia, bawang hiris, garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
- Masak hingga kuah hampir pekat.
Ketupat Sotong Trengganu