Ketupat Sotong Trengganu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
6 ekor sotong saiz sederhana atau besar
1 cawan beras pulut, cuci, rendam selama 1 jam.
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat atau santan kotak (200 ml)
3 ulas bawang merah - hiris
1 sudu kecil halba
1/2 inci halia - hiris halus
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil tepung jagung, larutkan dengan 1 sudu besar air
Lidi kecil

Penyediaan :
  1. Cuci sotong, buang dakwat, kulit, mata dan giginya.
  2. Isikan 1/2 penuh pulut ke dalam perut sotong.
  3. Tutup dengan kepala sotong di atasnya dan cucuk lidi hingga kemas.
  4. Rebus sotong dengan santan cair hingga menjadi tegang dan buncit.
  5. Setelah hampir kering, masukkan santan pekat.
  6. Masukkan halba, halia, bawang hiris, garam dan gula.
  7. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung.
  8. Masak hingga kuah hampir pekat.
Ketupat Sotong Trengganu