Puff Pastry Salmon
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 keping puff pastry KAWAN 8in
2 keping isi ikan salmon
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh garam
1 sudu teh jus lemon
Filing Keju Bayam
2 sudu besar mentega
2 sudu besar bawang putih cincang
3 sudu besar bawang besar cincang
1 ikat daun bayam, ambil daun sahaja
5 cendawan butang, hiris nipis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/3 cawan breadcrumb (serbuk roti)
110 gm cream cheese
1/4 cawan parutan keju Parmesan
Kuning telur untuk sapuan
Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 200C.
- Perasakan ikan dengan serbuk lada hitam, garam dan jus lemon.
- Cairkan mentega, tumis bawang hingga naik bau.
- Masukkan cendawan, masak hingga layu.
- Masukkan bayam, garam dan serbuk lada hitam.
- Masak hingga bayam lembut.
- Tambah breadcrumb, cream cheese, parmesan dan gaul hingga rata.
- Angkat dan ketepikan.
- Letak ikan salmon di tengah puff pastry, sapu kuning telur di keliling tepi pastry.
- Ratakan filing keju di atas ikan, tutup ikan dengan pastry dari kedua belah.
- Bungkus rapi dan terbalikan ke atas, bahagian ikan berada di atas.
- Sapu rata kuning telur dan buat beberapa kelaran.
- Bakar selama 25 minit hingga keperangan.
Puff Pastry Salmon