Apam Bakar Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gram tepung beras
130 gram gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 sudu kecil  yis segera
1 sudu kecil lada hitam*
2 ulas bawang merah*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
200ml air*
200ml santan
5-6 biji pisang emas
4 ketul tapai ubikayu lembut

Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus dan gaul bersama)

Cara-cara :-

  1. Kisar bawang merah, halia, lengkuas dan lada hitam dengan air. 
  2. Tapis.  Ketepikan air kisaran.
  3. Lecek pisang, tapai, garam dan gula hingga halus. 
  4. Masukkan tepung dan yis, gaul hingga rata.
  5. Tuang santan dan air kisaran tadi.
  6. Gaul hingga menjadi adunan pankek. 
  7. Tutup mangkuk adunan dengan plastik dan rehatkan selama 1-2 jam.
  8. Panaskan non-stick pan bersaiz 4in dengan sedikit majerin. 
  9. Tuang satu senduk adunan dan masak dengan api perlahan.
  10. Apabila permukaan atas berbuih dan kering. Terbalik kan. 
  11. Biarkan beberapa minit sebelum di angkat.
  12. Hidang bersama kelapa parut.


Apam Bakar Kelantan