Kuih Bakul / Nian Gao
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
350 gm tepung pulut
300 gm gula merah
50 gm gula pasir (optional)
350 ml air
100 ml santan kotak
1/8 sudu teh garam
2 helai daun pandan, simpul
6 acuan remekin
Daun pisang untuk membalut
Gelang getah untuk mengikat
Penyediaan :
- Masak air, santan. gula dan daun pandan hingga gula larut.
- Biarkan sejuk dan tapis.
- Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung dan gaul hingga rata.
- Adunan tidak terlalu pekat atau cair, bila di tuang aliran tidak putus.
- Tapis dan rehatkan adunan selama 4 jam.
- Tuang ke dalam acuan remekin 3/4 penuh yang di balut daun pisang.
- Kukus dengan api kecil sekurangnya 2-4 jam.
- Biarkan kuih bakul betul2 sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.
- Untuk mengeluarkan dari acuan, tarik daun pisang ke atas.
- Keluarkan dan gunting lebihan daun pisang.
Cara Membungkus Acuan
- Guna daun pisang muda supaya tidak patah.
- Celur daun pisang hingga lembut, lap hingga kering.
- Potong memanjang mengikut saiz acuan.
- Potong bulat untuk bahagian dasar acuan.
- Balut acuan dengan daun pisang sebanyak 3 lapisan.
- Ikat dengan gelang getah.
Tips Membuat Kuih Bakul
- Perap adunan kuih bakul sekurangnya 4 jam atau lebih untuk mengelakkan ia berbuih dan tidak rata setelah di kukus.
- Kukus dengan api perlahan supaya adunan tidak kembang.
- Alas daun pisang sebanyak 3 lapisan untuk menggelakkan adunan bocor dan melekat pada acuan.
- Tempoh mengukus yang lama penting untuk tahan lama dan tidak melekit
Kuih Bakul / Nian Gao