Kuih Bakul / Nian Gao
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
350 gm tepung pulut
300 gm gula merah
50 gm gula pasir (optional)
350 ml air
100 ml santan kotak
1/8 sudu teh garam
2 helai daun pandan, simpul

6 acuan remekin
Daun pisang untuk membalut
Gelang getah untuk mengikat

Penyediaan :
  1. Masak air, santan. gula dan daun pandan hingga gula larut.
  2. Biarkan sejuk dan tapis.
  3. Tuang sedikit-sedikit ke dalam tepung dan gaul hingga rata.
  4. Adunan tidak terlalu pekat atau cair, bila di tuang aliran tidak putus.
  5. Tapis dan rehatkan adunan selama 4 jam.
  6. Tuang ke dalam acuan remekin 3/4 penuh yang di balut daun pisang.
  7. Kukus dengan api kecil sekurangnya 2-4 jam.
  8. Biarkan kuih bakul betul2 sejuk sebelum di keluarkan dari acuan.
  9. Untuk mengeluarkan dari acuan, tarik daun pisang ke atas.
  10. Keluarkan dan gunting lebihan daun pisang.

Cara Membungkus Acuan
  1. Guna daun pisang muda supaya tidak patah.
  2. Celur daun pisang hingga lembut, lap hingga kering.
  3. Potong memanjang mengikut saiz acuan.
  4. Potong bulat untuk bahagian dasar acuan.
  5. Balut acuan dengan daun pisang sebanyak 3 lapisan.
  6. Ikat dengan gelang getah.

Tips Membuat Kuih Bakul
  1. Perap adunan kuih bakul sekurangnya 4 jam atau lebih untuk mengelakkan ia berbuih dan tidak rata setelah di kukus.
  2. Kukus dengan api perlahan supaya adunan tidak kembang.
  3. Alas daun pisang sebanyak 3 lapisan untuk menggelakkan adunan bocor dan melekat pada acuan.
  4. Tempoh mengukus yang lama penting untuk tahan lama dan tidak melekit
Kuih Bakul / Nian Gao