Kuih Lapis Sunset
By Kak Wan @ Resipicitarasawan



Tepung keluaran CAP POKOK sesuai untuk semua jenis kuih muih dan kudapan..
Tepung Pulut
Tepung Ubikayu
Tepung Jagung

Bahan-bahan


Loyang 7 x 7 in, oles minyak dan alas plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Masak santan dan daun pandan hingga mendidih. Biarkan sejuk.
  2. Satukan tepung ubikayu, tepung beras dan gula dalam mangkuk besar.
  3. Tuang santan dan kacau hingga sebati.
  4. Tapis dan bahagikan kepada 6 bahagian.
  5. 1 bahagian putih dan 5 bahagian di beri pewarna dan perisa.
  6. Tuang 150 ml lapisan putih, dan kukus selama 8 minit.
  7. Ulangi kukus lapisan putih hingga habis.
  8. Kemudian di ikuti lapisan kuning, oren dan merah hingga habis.
  9. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit lagi.
  10. Sejukkan dahulu sebelum di potong dengan pisau plastik.

Kuih Lapis Sunset