Puding Karamel Teh Hijau Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
3 sudu besar teh hijau Thai
1 1/3 cawan air (300ml)
Rebus hingga mendidih dan tapis (2 kali) *
Bahan Karamel
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air panas
Masak gula dalam periuk tebal hingga perang.
Tutup api dan masukkan air panas.
Kacau rata dan tuang ke dalam 4 acuan atau remekin.
Ketepikan dan sediakan bahan-bahan puding.
Bahan Puding
1 cawan susu sejat (250ml)
1 cawan air rebusan teh hijau (250ml)*
1/2 cawan susu pekat teh hijau
1 sudu teh serbuk agar-agar
1/4 sudu teh garam
3 sudu besar tepung jagung (larutkan dengan 2 sudu besar air)
Penyediaan :
- Satukan semua bahan kecuali larutan tepung jagung.
- Masak dengan api kecil hingga naik wap.
- Kemudian tuangkan larutan tepung jagung.
- Whisk dengan segera hingga adunan agak pekat.
- Tuang ke dalam acuan berisi karamel.
- Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
- Letak acuan dalam bekas berisi sedikit air panas.
- Air panas biar separa lapisan karamel untuk mencairkannya.
- Keluarkan dari acuan perlahan-lahan.
- Hidang dengan buah strawberry atau blueberry.
Puding Karamel Teh Hijau Thai