Sup Numee Rumpai Laut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 bungkus Mi Numee
5 cawan stok ayam
100 gm sotong
100 gm udang
1 inci halia, hiris
3 batang daun bawang
1/2 batang carrot, potong kecil
2 keping seaweed kering
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar shahimi sos / soya sos
1 tangkai daun bawang untuk taburan
Penyediaan :
- Cuci sotong dan udang, celur berasingan sebentar. Toskan.
- Kemudian celur mi sebentar, toskan.
- Panaskan minyak bijan, tumis halia dan batang bawang hingga naik bau.
- Masukkan stok ayam, bila mendidih, masukkan carrot.
- Perasakan dengan kicap dan sos, tambah garam jika perlu.
- Masukkan udang dan sotong, biar mendidih sebentar.
- Untuk menghidang, letak seaweed dan mi dalam mangkuk.
- Tuang sup dan tabur dengan hirisan daun bawang.
Sup Numee Rumpai Laut