Sup Numee Rumpai Laut
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus Mi Numee
5 cawan stok ayam
100 gm sotong
100 gm udang
1 inci halia, hiris
3 batang daun bawang
1/2 batang carrot, potong kecil
2 keping seaweed kering
1/4 cawan kicap masin
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar shahimi sos / soya sos

1 tangkai daun bawang untuk taburan

Penyediaan :

  1. Cuci sotong dan udang, celur berasingan sebentar.  Toskan.
  2. Kemudian celur mi sebentar, toskan.
  3. Panaskan minyak bijan, tumis halia dan batang bawang hingga naik bau.
  4. Masukkan stok ayam, bila mendidih, masukkan carrot.
  5. Perasakan dengan kicap dan sos, tambah garam jika perlu.
  6. Masukkan udang dan sotong, biar mendidih sebentar.
  7. Untuk menghidang, letak seaweed dan mi dalam mangkuk.
  8. Tuang sup dan tabur dengan hirisan daun bawang.


Sup Numee Rumpai Laut