Acar Tumis Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 batang timun, potong 2 inci
6 tangkai kacang panjang, potong 2 inci
6 batang bendi, potong 2
1/2 batang lobak merah. potong 2 inci
1/3 cawan cuka
5 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
2 cawan air
1/4 sudu teh ajinamoto, jika suka
1/4 cawan minyak untuk menumis

Bahan Kisar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering, rendam dan tos

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
  2. Masukkan cuka dan secawan air dahulu.
  3. Masukkan lobak merah dahulu, reneh selama 2 minit.
  4. Kemudian masukkan bendi, timun dan akhir sekali kacang panjang.
  5. Tambahkan baki air sehingga 3/4 paras sayuran.
  6. Perasakan dengan gula, garam dan sedikit ajinamoto.
  7. Biarkan mendidih seketika dan sayuran agak lembut.
  8. Acar ini mempunyai rasa masam manis.

Acar Tumis Kelantan