Mee Kuah Daging
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
1 paket mee kuning
200 gm daging, hiris nipis
1 liter air
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 ikat sawi, celur
1 cawan taugeh, celur
4 biji telur rebus
1 paket fish ball
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil lada sulah
2 sudu besar bawang goreng
1 tangkai daun sup, potong
1 biji tomato, belah 6

Penyediaan :
  1. Rebus daging dengan air hingga empuk.  Simpan air rebusannya.
  2. Tumbuk bawang merah dan putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan tumis lagi.
  5. Masukkan daging bersama air rebusannya.
  6. Apabila mendidih, masukkan sos cili dan sos tomato.
  7. Tambah air jika perlu dan perasakan dengan gula, garam dan lada sulah.
  8. Akhir sekali masukkan buah tomato.
  9. Masukkan mee ke dalam mangkuk, letak sawi dan taugeh celur.
  10. Tabur bawang goreng dan daun sup.
  11. Tuang kuah dan hidang bersama telur rebus.

Mee Kuah Daging