Talam Carrot Berlauk
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm parutan carrot
50 gm udang kering, rendam dan cincang
2 sudu besar minyak
1 sudu besar air
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam

Bahan Adunan
220 gm tepung beras
40 gm tepung ubikayu
700 ml air

Taburan
2 sudu besar Bawang goreng
2 sudu besar Hirisan daun bawang
1/3 carrot yang di ketepikan.

Loyang 8in
- Minyakkan dan alas daun pisang / plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, tumis udang kering hingga naik bau.
  2. Masukkan parutan carrot dan sedikit air.
  3. Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
  4. Masak hingga carrot lembut.  Ketepi 1/3 untuk taburan.
  5. Satukan bahan adunan dalam mangkuk, kacau dan tapis.
  6. Ketepikan 600 ml adunan untuk lapisan bawah.
  7. Gaul dengan carrot tadi, kacau rata.
  8. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
  9. Cakarkan permukaan talam dengan garpu.
  10. Tuang baki adunan, tutup loyang dengan aluminium foil.
  11. Kukus selama 20 minit hingga masak.
  12. Setelah sejuk, keluarkan dari loyang.
  13. Tabur permukaannya dengan bahan taburan.
  14. Enak di makan bersama sos cili.

Talam Carrot Berlauk