Talam Ubikayu Berlauk
By Kak Wan @ Wan Resipi

Bahan Adunan Ubi
800gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
1 sudu besar tepung ubi
300 ml air
1/2 sudu teh garam

Topping
100 gm udang segar
50 gm udang kering, rendam dan cincang
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun bawang, hiris
1 tangkai cili merah, cincang
3 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar minyak

Loyang 8 x 8 - alas daun pisang atau plastik tahan panas

Penyediaan :
  1. Satukan semua bahan adunan ubi.  Gaul rata,  ketepikan.
  2. Panaskan minyak, tumis udang kering dan cili hingga naik bau.
  3. Masukkan udang segar, masak hingga udang kemerahan.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Tutup api dan gaulkan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
  6. Ketepikan 3 sudu besar topping dan gaulkan ke dalam adunan ubi.
  7. Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  8. Tutup loyang dengan  alumium foil dan kukus selama 30 minit.
  9. Setelah sejuk, keluarkan dari loyang dan tabur baki topping.
  10. Potong menggunakan pisau plastik
  11. Hidang dengan sos cili.


Talam Ubikayu Berlauk