Talam Ubikayu Berlauk
By Kak Wan @ Wan Resipi
Bahan Adunan Ubi
800gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
1 sudu besar tepung ubi
300 ml air
1/2 sudu teh garam
Topping
100 gm udang segar
50 gm udang kering, rendam dan cincang
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh garam
1 tangkai daun sup, hiris
1 tangkai daun bawang, hiris
1 tangkai cili merah, cincang
3 sudu besar bawang goreng
2 sudu besar minyak
Loyang 8 x 8 - alas daun pisang atau plastik tahan panas
Penyediaan :
- Satukan semua bahan adunan ubi. Gaul rata, ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis udang kering dan cili hingga naik bau.
- Masukkan udang segar, masak hingga udang kemerahan.
- Perasakan dengan garam dan gula.
- Tutup api dan gaulkan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
- Ketepikan 3 sudu besar topping dan gaulkan ke dalam adunan ubi.
- Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
- Tutup loyang dengan alumium foil dan kukus selama 30 minit.
- Setelah sejuk, keluarkan dari loyang dan tabur baki topping.
- Potong menggunakan pisau plastik
- Hidang dengan sos cili.
Talam Ubikayu Berlauk