Ayam Panggang Lemon Yogurt
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ayam
1 cawan plain yogurt
4 ulas bawang putih
3 cm halia
1 sudu besar jus lemon
1 tangkai cili hijau
1/2 sudu kecil kunyit
1/2 sudu kecil serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih

Sayuran untuk di isi dalam ayam
1 biji kentang, belah 4
1/2 batang carrot, potong
4 biji tomato ceri

Penyediaan :
  1. Kisar halia, bawang dan cili hingga halus.
  2. Gaulkan dengan yogurt, jus lemon, serbuk kunyit, cili dan ketumbar.
  3. Tambah garam dan serbuk pati ayam, gaul rata.
  4. Cucuk isi ayam dengan garpu di beberapa tempat.
  5. Lumur ayam dengan bahan yogurt hingga rata.
  6. Ambil sedikit bahan yogurt, lumur pada sayuran.
  7. Isikan sayuran ke dalam badan ayam.
  8. Perap selama 2 jam di dalam peti sejuk.
  9. Kukus selama 20 minit atau 3/4 masak.
  10. Setelah sejuk, panggang pada suhu 200C hingga kulitnya keperangan.
  11. Hidang dengan sos lada hitam atau BBQ


Ayam Panggang Lemon Yogurt