Bangkit Kacang Hijau
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-Bahan
50 gm mentega
100 gm gula icing
1/4 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1 kuning telur
100 ml santan kotak
100 gm tepung kacang hijau
150 gm tepung ubikayu
1 kuning telur untuk sapuan
1 sudu besar bijan untuk taburan
Hiasan Moden - Jika suka
100 gm coklat masakan - cairkan
50 gm kelopak rose kering
Penyediaan :
- Sangai tanpa minyak tepung ubikayu, sejukkan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim.
- Masuk kuning telur. esen vanilla dan santan.
- Gaul rata, masuk tepung ubikayu, kacang hijau dan baking powder.
- Uli menjadi doh yang lembut.
- Canai dan terap dengan acuan yang di sukai.
- Sapu kuning telur dan tabur bijan.
- Oven 150C di rak bawah selama 15 minit.
- Alih ke rak atas dan oven selama 10 minit.
- Biarkan biskut sejuk sebelum di hias.
Hiasan Moden :
Picit coklat masakan dan tabur kelopak rose.
Hiasan Tradisi :
Sapu kuning telur dan tabur bijan sebelum di bakar.
Bangkit Kacang Hijau
test
ReplyDelete