Bangkit Kacang Hijau
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
50 gm mentega
100 gm gula icing
1/4 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1 kuning telur
100 ml santan kotak
100 gm tepung kacang hijau
150 gm tepung ubikayu

1 kuning telur untuk sapuan
1 sudu besar bijan untuk taburan

Hiasan Moden - Jika suka
100 gm coklat masakan - cairkan
50 gm kelopak rose kering

Penyediaan :
  1. Sangai tanpa minyak tepung ubikayu, sejukkan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga berkrim.
  3. Masuk kuning telur. esen vanilla dan santan.
  4. Gaul rata, masuk tepung ubikayu, kacang hijau dan baking powder.
  5. Uli menjadi doh yang lembut.
  6. Canai dan terap dengan acuan yang di sukai.
  7. Sapu kuning telur dan tabur bijan.
  8. Oven 150C di rak bawah selama 15 minit.
  9. Alih ke rak atas dan oven selama 10 minit.
  10. Biarkan biskut sejuk sebelum di hias.

Hiasan Moden :
Picit coklat masakan dan tabur kelopak rose.

Hiasan Tradisi :
Sapu kuning telur dan tabur bijan sebelum di bakar.

Bangkit Kacang Hijau