Biskut Tart Nanas Ketupat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
250 gm marjerin Planta
3 sudu besar sudu pekat manis
1/2 sudu kecil pandan emulco
1/2 sudu kecil pewarna hijau
1 kuning telur
40 gm tepung jagung
370 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Jem nenas siap pakai - boleh di beli di pasaraya
Manik gula untuk hiasan
Penerap biskut bentuk Diamond / Segi
Penyediaan :
- Ayak tepung gandum, baking powder dan tepung jagung. Ketepikan.
- Kacau marjerin, susu pekat, dan kuning telur hingga berkrim.
- Masukkan pandan emulco dan pewarna hijau. Sebatikan.
- Masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli menjadi doh yang lembut.
- Ambil doh sebesar ibu jari (10gm) leperkan dan letak jem nenas di tengahnya.
- Bulatkan dan tekan ke dalam penerap biskut.
- Keluarkan dan buat garis bersilang menggunakan spatula.
- Tabur sedikit manik gula hiasan.
- Bakar selama 20 - 25 minit pada suhu 150C bergantung pada oven.
Biskut Tart Nanas Ketupat
test
ReplyDelete