Sardin Sambal Tomyam
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 tin Mackerel atau Sardin
1 sudu besar cili kisar
1 batang serai, di titik
1/2 cawan air
3 helai daun limau purut, ramas2
2 helai ketumbar siam, jika ada
1 labu bawang besar, potong baji
1 biji tomato, belah 4
1 sudu besar pes Tomyam thai
4-5 tangkai cili padi (ikut kepedasan)
1 biji limau nipis, ambil jusnya
2 sudu besar minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Tumis cili kisar dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan pes tomyam dan sardin bersama kuahnya.
  3. Masukkan air, bawang, daun limau purut, cili padi dan ketumbar siam.
  4. Akhir sekali masukkan tomato dan perahan jus limau.
  5. Biar mendidih sebentar.  Perasakan sedikit garam.

Sardin Sambal Tomyam