Rendang Cendawan Tiram
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
300 gm cendawan tiram
200ml santan (1 paket santan)
1/2 cawan air asam jawa cair
1 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit, hiris halus
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
3 cm halia

Cara membuatnya:
  1. Cuci cendawan dan toskan hingga kering.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  3. Masukkan santan dan biar mendidih.
  4. Masukkan air asam jawa dan kerisik.
  5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  6. Apabila hampir pekat, masukkan hirisan daun kunyit.
  7. Akhir sekali masukkan cendawan.
  8. Kacau hingga hampir kering.

Rendang Cendawan Tiram