Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 kg siput sedut
2 batang serai, diketuk
150 gm pucuk paku, potong
10 helai gm daun kaduk
2 helai daun limau purut, ramas2
1 keping asam gelugor
4 cawan santan cair
2 cawan pati santan
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Tumbuk Halus
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 tangkai cili merah
15 tangkai cili padi

Penyediaan :
  1. Cuci siput hingga bersih.  Bilas beberapa kali.
  2. Potong bucu siput hingga habis.
  3. Rendam dalam air hingga tenggelam.
  4. Keluarkan siput dengan tangan supaya serpihan nya tidak termasuk dalam masakan.
  5. Masak siput dengan santan cair, serai, asam gelugor dan bahan tumbuk.
  6. Apabila mendidih, masukkan pati santan, daun limau. daun kaduk dan pucuk paku.
  7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  8. Masak dengan api kecil hingga pucuk paku lembut.
  9. Hidangkan dengan nasi putih.

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi