Krim Puffs Periuk Kera
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 ml air
90 gm Marjerin Pelangi
1 sudu kecil gula
120 gm tepung gandum, diayak
200 gm telur (4 biji telur B), kocok ringan

Acuan muffin, di gris Marjerin Pelangi
Buah-buah segar, strawberry, kiwi, manga, nanas, anggur, limau manderin atau yang di sukai

Penyediaan :
  1. Satukan air, Marjerin Pelangi dan gula.  Masak hingga mendidih.
  2. Tutup api, masukkan semua tepung.
  3. Kacau segera hingga menjadi segumpal doh.
  4. Panaskan semula adunan dengan api perlahan.
  5. Kacau hingga kepingan nipis terbentuk di tepi periuk.
  6. Padamkan api, kacau doh hingga wapnya keluar dan suam.
  7. Masukkan telur satu per satu secara bertahap.
  8. Sebati kan telur hingga rata sebelum di masukkan telur berikutnya,
  9. Adunan mesti likat dan licin, masukkan ke dalam piping bag.
  10. Picit adunan bermula dasar acuan, terus melingkar hingga ke atas.
  11. Bakar di rak atas pada suhu 200c selama 15 minit.
  12. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 15 minit lagi.
  13. Setelah sejuk, isi dengan cream kastard dan hirisan buah.
  14. Tuang sedikit agar-agar untuk kilatan.

Penyediaan Cream Kastard
200 gm kastard segera - boleh di beli di kedai bakeri
400 ml air atau susu cair

Satukan kedua nya dan putar hingga pekat.

Penyedian Agar-agar untuk kilatan
1 sudu kecil serbuk agar-agar
250 ml air
1 sudu besar gula

Satukan dalam periuk, masak hingga mendidih.
Kacau hingga wapnya hilang, tuang ke atas buah-buahan.


Krim Puffs Periuk Kera