Passion Fruits Jelly Cheese Cake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Dasar Biskut
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair

Loyang 7 in Loose Base 

Penyediaan Dasar Kek :
  1. Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata.
  2. Ratakan dan tekan padat ke dasar loyang. 
  3. Bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C. 
  4. Sejukkan dahulu.

Adunan Krim Keju
250 gm cream cheese - suhu bilik
60 gm gula kaster
150 ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin (HALAGEL)
50 ml air

Jelly Markisa 
250 ml air
2 sudu kecil serbuk agar-agar
2 sudu besar gula pasir
8 biji buah Markisa, ambil isinya


Penyediaan Krim Keju  :
  1. Putar whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
  2. Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar hingga gelatin kembang.  
  3. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil. Ketepikan.
  4. Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan licin. 
  5. Masukkan gelatin cair dan akhir sekali masukkan whipping cream.
  6. Kaup balik hingga sebati.  Bahagi kepada 2 bahagian.
  7. Tuang 1 bahagian adunan keju ke atas dasar biskut, ratakan.
  8. Simpan dalam peti sejuk selama 10 minit hingga permukaannya set. 
  9. Sementara itu masak Jeli Markisa.

Penyediaan Jelly Markisa : 
  1. Satukan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. 
  2. Masak hingga mendidih. 
  3. Tutup api, kacau hingga wapnya hilang.
  4. Masukkan isi buah Markisa, gaul rata.
  5. Bahagi kepada 2 bahagian yang sama banyak.
  6. Tuang 1 bahagian larutan jelly ke atas cheesecake. 
  7. Masukkan semula ke dalam peti sejuk sehingga jelly beku.
  8. Tuang baki adunan cheese, ratakan ke atas adunan jelly.
  9. Setelah set, tuang baki jelly. 
  10. Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.

Nota :
Untuk satu lapisan,  tak perlu bahagikan adunan kepada 2.
Tuang semua adunan keju ke atas dasar biskut, setelah set, tuang larutan jelly.

*** Jika adunan jelly mengeras, panaskan beberapa saat di dalam microware atau meletakkan bekas jelly ke dalam bekas berisi air panas.

*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.


Passion Fruits Jelly Cheese Cake