Agar-Agar Kering Candy
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
20 gm agar-agar tali atau serbuk agar-agar 
500 gm gula pasir
75 gula batu, hancurkan
600 ml air

Pewarna dan Perisa yang di sukai

Cara-cara :
  1. Agar-agar tali di potong pendek.
  2. Cuci dan rendam selama 2 jam atau lebih. Toskan
  3. Masak air hingga mendidih, kemudian masukkan agar-agar.
  4. Kacau hingga agar-agar larut.
  5. Masukkan gula batu dahulu, setelah larut, masukkan gula pasir.
  6. Masak hingga semuanya larut.
  7. Masuk pewarna dan perisa yang di sukai.
  8. Tuang ke dalam bekas atau acuan hingga beku.
  9. Potong mengikut saiz yang sesuai.
  10. Jemur di bawah matahari atau menggunakan Food Dryer (Dehydrator)
  11. Keringkan hingga bergula di permukaannya.
  12. Simpan dalam bekas kedap udara.
  13. Tahan sehingga 3 bulan.

Nota : Agar-agar lambat larut jika di masukkan gula dahulu.

Agar-Agar Kering Candy