Donut Labu Berbijan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
120 gm labu di kukus
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil yis segera
1/2 cawan susu cair (suam)
1 sudu besar Marjerin

Salutan
Susu cair
1/2 cawan bijan

Cara-cara :
  1. Satukan tepung, yis dan gula,  Gaul rata.
  2. Masukkan labu dan garam, gaul sebati.
  3. Tuang susu suam sedikit-sedikit hingga menjadi segumpal doh.
  4. Masukkan marjerin dan uli beberapa kali hingga sebati.
  5. Tutup doh dengan plastik wrap dan rehatkan selama 15 minit.
  6. Taburi tepung di atas papan canai.
  7. Kempiskan adunan dan bulatkan kembali.
  8. Bahagi doh kepada bebola kecil 50 gm.
  9. Leperkan setiap doh, canai ringan dan lubangkan di tengahnya.
  10. Tutup dengan plastik dan rehatkan selama 20 minit.
  11. Sapu permukaan nya dengan susu cair dan taburi bijan.
  12. Goreng dengan api kecil hingga masak.
NOTA :  
Jika labu berair, kurangkan sukatan susu.
Donut boleh juga di salut dengan gula kaster.

Donut Labu Berbijan